Gelezen – Run or die (Kilian Jornet)

De vakantieperiode is ideaal om te lezen. Nu lees ik sowieso best veel boeken en deze zomerweken koos ik voor twee sportboeken:

Het boek van Kilian Jornet komt uit 2011 (Catalaanse versie; Engelse versie volgde in 2013) en is een autobiografie van ’s werelds beste ultraloper. Met gemak loopt Jornet afstanden van 100 mijlen of meer; verspreid over meerder dagen.

Het beeld dat ik van Jornet had voordat ik aan het boek begon, is er één van een ingetogen en bescheiden man die toevallig heel gemakkelijk heel ver kan lopen. Aan dat beeld is na het lezen van het boek weinig veranderd, maar ik weet nog steeds niet zo goed wat hem nu drijft. Jornet beschrijft in grote lijnen zijn jeugd en hoe hij begon met bergskieën. Geboren en getogen in de Baskische bergen, maakt hij van jongs af aan kennis met de natuur en specifiek de bergen.

Het verhaal van “Run or Die” is een aaneenschakeling van avonturen die Jornet beleeft in de bergen en tijdens wereldberoemde trailrunning wedstrijden. Leadville 100, Tahoe Rim trail, Ultra Trail du Mont Blanc om maar wat te noemen. Het is mooi om te lezen, zelfs een tikkeltje jaloersmakend. Maar, het blijft toch wat oppervlakkig. Misschien ligt het aan de jonge leeftijd waarop hij het schreef; ca. 25 jaar. Echt diepe gedachten zitten er wat mij betreft niet in.

Maakt dat het boek minder waardevol? Nee, dat zou ik ook niet willen beweren. Het zijn fantastische belevenissen van iemand die niets liever doet dat ver en lang in de bergen hardlopen. Kom daar maar eens om in dit platte Nederland! Voor meer filosofische gedachten moet je dit boek niet lezen, maar voor een mooie beschrijving van hoe trailrunnen is voor een elite-loper zeker wel. Hoe ziet dat eruit? Check hieronder een klein filmpje van Jornet op de Matterhorn.

Kilian Jornet: Matterhorn op en neer

Het tweede sportboek van Jason Koop heb ik inmiddels ook uit. Daarover later meer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *