Architectuur verbeelden

Een eerste post over architectuur. Niet al te lang, want het wordt al snel ‘nerderig‘.

Ik ben architect. Officieel heb ik de rol van enterprise architect. Dat zijn mensen die zo goed mogelijk helpen een slimme architectuur te ontwikkelen zodat de organisatie haar doelen kan behalen. Dat is een leuke zin, maar wat betekent het nou?

Iedere organisatie is ooit ontstaan met een bepaalde reden. En iedere organisatie heeft bepaalde doelen. Dat kan zijn dat je een bepaald marktaandeel wilt behalen, of dat je meer winstgevend wilt zijn, of dat je juist heel duurzaam wilt zijn. Maakt niet uit wat. Deze organisatiedoelen kun je alleen behalen door je organisatie zo slim mogelijk in te richten. Een architect helpt hierbij door te kijken naar vier architectuurlagen:

  • de bedrijfsarchitectuur
  • de data-architectuur
  • de applicatie architectuur
  • de technologische architectuur

Al deze lagen moet je zodanig inrichten en aanpassen dat ze optimaal bijdragen aan het bereiken van de organisatiedoelen. Een architect kijkt dan hoe het nu is, hoe het zou moeten zijn, en hoe je van A naar B komt.

Verbeelding

Om die huidige en gewenste situatie in beeld te brengen kun je verschillende manieren van verbeelden gebruiken. De meest krachtige vind ik het gebruik van ArchiMate. Dit is een taal die is ontwikkeld door The Open Group. De naam zegt het al: open. Niet in bezit van een commerciële partij.

ArchiMate concept

In deze open standaardtaal kun je alle onderdelen van de architectuur van een organisatie verbeelden. Architecten over de gehele wereld gebruiken het en er zit zelfs een heel certificerings circus achter. Zelf ben ik gecertificeerd ArchiMate gebruiker en ik heb er ook enorm veel plezier in om het toe te passen in mijn dagelijkse werk.

Met alleen een taal ben je er nog niet. Je hebt ook tooling nodig om je modellen in te maken en op te slaan. Eén van die tools is Archi. Prachtige, open source programma om mee te werken.

Archi.

Je kunt het dus zo gek niet verzinnen of het is te modelleren. Wie zijn je stakeholders? Hoe lopen je bedrijfsprocessen? Welke applicaties heb je en hoe interacteren die met elkaar? En welke applicaties ondersteunen eigenlijk welk proces? In kleine organisaties is dat nog best goed te overzien, maar in grotere organisaties is er vrij snel behoefte aan inzicht, overzicht en samenhang. Een architect kan dat bieden.

Hoe ziet dat er dan uit? Nou, een heel simpel voorbeeldje is het proces ‘bijwerken website’. Stel dat dat proces wordt uitgevoerd door de blogger van de betreffende website en dat hij twee stappen moet doen: de benodigde updates draaien en een blogje schrijven. Dat zou je op de onderstaande manier kunnen verbeelden:

Voorbeeld bedrijfsprocesje

Actor Michiel heeft de rol ‘blogger’. De blogger voert het proces ‘bijwerken website’ uit. Die bestaat uit twee stappen.

Zo kun je veel uitgebreidere modellen maken met bedrijfsprocessen, maar ook applicaties en hoe e.e.a. met elkaar samenhangt. Een fascinerend en erg leuk vakgebied!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *