De nieuwe Montferland Toppenroute

Na een klein weekje verkoudheid, heb ik afgelopen dinsdag vrij genomen om de nieuwe Montferland Toppenroute te lopen. Ik zocht een route in de buurt van ca. 30 km en deze kwam ik tegen op de site van MST.

uitzicht montferland toppenroute
uitzicht na enkele km’s van de start

Niet in topvorm, begaf ik me richting Beek. Het is een nieuwe route, volgens MST afgelopen zomer bijgewerkt, van ruim 28 km. Ik dacht na afloop nog even de 2 km die de dertig vol zouden maken te doen. Dat hoefde nauwelijks, want ik ben menigmaal verkeerd gelopen onderweg. Dat ligt niet zozeer aan mijn navigatievaardigheden, want lopen op basis van een voorgeprogrammeerde route op mijn horloge doe ik vaker. Nee, er konden twee verklaringen zijn: het GPS-ontvangst was slecht in deze grensregio, óf de route was in de details simpelweg slecht gemaakt.

Uitzicht vanaf Montferland top
Uitzicht vanaf Hulzerberg toren (82 m)

Ik gok toch vooral een GPS-kwestie, maar het bezorgde me een slecht humeur. En hardlopen met een slecht humeur is niet leuk. Bij veel kruisingen of splitsingen bleek ik net de verkeerde te kiezen, waardoor ik telkens terug kon lopen om alsnog het andere paadje te nemen. De laatste km’s waren op karakter.

Op zich is het gebied mooi om te lopen. Zeker op een doordeweekse dag als deze. Ik kwam vrijwel geen andere mensen tegen. Maar je hebt wel constant het gevoel alsof je in een relatief beperkt bos rondloopt. Bij wijze van spreken kon ik op elk willekeurig moment binnen een kilometer uit het bos zijn. Natuurlijk is dat ook zo, maar dat ben ik niet gewend op mijn eigen thuispaadjes van de Veluwezoom.

Uitzicht Hulzenberg toren

Voor de start raakte ik aan de praat met twee mountainbikers. Zij gingen in hetzelfde gebied één of twee rondes van 25 km doen. Ik vertelde dat 30 km het plan was. Grappig genoeg waren ze ook net terug, toen ik weer terug was bij de auto. Met 29,5 km op de teller… Aangespoord door de mannen en ondanks mijn slechte humeur heb ik de 30 toch volgemaakt.

Dat mijn conditie toch wat minder was, bleek de volgende dag. Ik had ik lange tijd weer behoorlijke spierpijn.

2 reacties

 1. Sterk dat je hebt doorgezet Michiel.

  Niet eerder van deze route gehoord dat ie lastig te navigeren was. Mss kun je nog achterhalen op welke kruisingen dit was? Dan kunnen we de gpx nog eens bekijken. Werk je met een horloge met een kaartfunctie of alleen pijltje-lijntje?

  Trailgroet, Marc.

  1. Hoi Marc,

   Wat leuk dat je reageert! Tot op heden kreeg ik alleen spam-berichten. Ik kan nog wel achterhalen waar het was; ik stuur je mijn run wel even per mail toe. Ik navigeer met ‘pijltje-lijntje’ (Suunto Spartan Sport).
   Michiel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *