Architectuur

De meest eenvoudige omschrijving van architectuur is: bouwkunst (de kunst en wetenschap achter gebouwde objecten).

De vorm van architectuur die ik hier bedoel op mijn site gaat niet over bouwkunde en fysieke gebouwen, maar over architectuur van organisaties. Ik heb het dan over termen als enterprise, business, data, applicatie en technologie architecturen. Een goed, maar ietwat saaie, definitie is:

Een beschrijving van een complex geheel, en van de principes die van toepassing zijn op de ontwikkeling van het geheel en zijn onderdelen.

TOGAF.

Toch is er wel degelijk een parallel te trekken tussen enterprise architectuur en bouwkunde. De Romeinse architect Vitruvius (ca. 85 – 20 v.Chr.) is bekend als auteur van de ‘Architectura libri decem’. (de bouwkunst in tien delen), dat hij schreef voor zijn beschermheer keizer Ceasar Augustus.

De meeste mensen die Vitruvius kennen, dichten hem vooral de architectuur waardepropositie toe.
Architectuur gaat over:

  • Firmitas (duurzaam)
  • Utilitas (praktisch)
  • Venustas (schoonheid)


Zijn boek gaat uiteraard over bouwkunst van fysieke gebouwen, maar hij schrijft een heel goede inleiding over architectuurtheorie met onder andere eisen die je aan iemand stelt voordat hij zich architect mag noemen.

Van de architect verwacht men een kennis die is verrijkt met velerlei vormen van scholing in een groot aantal takken van wetenschap. […] Omdat dit vak dus zo’n breed terrein bestrijkt en zich onderscheidt door het grote aantal rijk gevarieerde kennisgebieden, denk ik dat iemand zich niet zomaar opeens voor architect kan uitgeven. […].

Vitruvius (uit: Nederlandse vertaling van Ton Peters van de Architectura: “Handboek bouwkunde”)

Dit citaat zorgt bij mijn collega’s en mij altijd voor de nodige hilariteit en plagerijen, maar ik herken wel de boodschap: een (enterprise/business/informatie) architect moet van heel veel zaken verstand hebben om zijn werk goed te kunnen doen en voor het voetlicht te brengen. Daarbij zal de architect altijd de drie waarden (firmitas – utilitas – venustas) in het achterhoofd moeten houden.

Over dit soort onderwerpen schrijf ik af en toe een klein artikeltje. Gewoon, omdat ik het leuk vind.