Routes

Je hebt overal ontzettend mooie routes. Je hoeft ze ‘alleen’ maar eventjes te vinden. Dankzij de vele kilometers die ik in de afgelopen jaren in mijn eigen achtertuin loop, ken ik natuurlijk al heel veel mooie paadjes en routes.

Maar, als ik een ander gebied wil verkennen dan mijn eigen Veluwe en Posbank, dan heb ik wel wat hulp nodig. Gelukkig is die er online volop te vinden.

Natuurmonumenten

Via Natuurmonumenten, waar ik zelf ook lid van ben, kun je een flink aantal (wandel)routes vinden, die ook heel goed hardlopend te doen zijn. Even filteren op ‘hardlopen’ en er rollen met gemak 15 verschillende routes uit.

Mijn ervaring is dat die routes wel behoorlijk ’tam’ en ‘veilig’ zijn. Daarmee bedoel ik dat de makers vooral de wat grotere paden hebben gekozen en niet die hele kleine trailpaadjes die ik persoonlijk veel aantrekkelijker vind. Maar ja, ook wel weer logisch, want anders moet je telkens de route en beschrijving aanpassen als sommige delen ontoegankelijk zijn geworden.

Mud Sweat Trails

In Nederland (en omstreken?) is Mud Sweat Trails (MST) een zeer bekend begrip in de trailrunning-scene. Met een grote winkel in Zoetermeer en een actieve online community hebben ze een groot imago.

In samenwerking met de NS hebben ze het concept bedacht om trailroutes uit te zetten tussen twee treinstations. Het idee: je zet je auto/fiets/whatever bij station A, neemt de trein naar B en loopt vervolgens terug. Briljant in al z’n eenvoud.

Movescount (Suunto)

Achter de producten die het Finse merk Suunto maakt (zoals hardloophorloges) zit – uiteraard – ook een community: Movescount. Ik had aanvankelijk Movescount nodig om te kunnen synchroniseren met mijn horloge, maar tegenwoordig hoeft dat niet meer. Toch is het nog een waardevolle bron van routes. Met heatmaps kun je specifiek zoeken naar veel belopen trailpaadjes en zo je route samenstellen.

heatmap Movescount