Hardloop boeken & tijdschriften

Ik lees graag. Ook boeken en tijdschriften over hardlopen, trailrunning of op één of andere manier verbonden aan het lopen. Hieronder staan mijn favoriete boeken en tijdschriften.

Tijdschriften

Ik had een aantal jaren een abonnement op het Nederlandstalige Runner’s World. Echter, die heb ik opgezegd, omdat het voor mij wel erg vaak ging over wegwedstrijden en over bloedfanatieke lopers die tijden lopen die voor mij onhaalbaar zijn.

Ergens in die periode kwam ik het Amerikaanse Trail Runner tegen. Toen heb ik parallel aan RW ook een abonnement op de Trail Runner genomen. Op de één of andere manier weerspiegelt dat blad ook die relaxte sfeer die ik bij trailwedstrijden tegenkom . Tot op heden lees ik met veel plezier dit magazine. Helaas is het wel veel op Amerika georienteerd, maar desondanks is het een aanrader als je van trailrunning houdt!

Boeken

Naar het noorden (Scott Jurek)

In ‘Naar het Noorden‘ beschrijft Jurek (https://www.scottjurek.com/) zijn poging om de snelste tijd neer te zetten (FKT; Fastest Known Time) op de Appalachian Trail in noordelijke richting. Een tocht van 46 dagen over letterlijk en figuurlijk pieken en dalen, die hij in 2015 ondernam met zijn vrouw Jenny.

Fantastisch om te lezen. Jurek en Jenny zijn hoofdstuk na hoofdstuk afwisselend aan het woord en dat levert een prachtig verhaal op van de loper zelf, maar ook van degene die hem ondersteunt bij nacht en ontij.

cover van boek 'naar het noorden'

Overigens wordt Jurek’s record een jaar later (dus: 2016) alweer uit de boeken gelopen door zijn loopmaatje Karl Meltzler, a.k.a. ‘Speedgoat’. Daarover bestaat op Netflix een documentaire genaamd ‘Born to run’. Het geeft wel een aardig beeld van hoe het is om zo’n FKT-poging te doen, maar het boek vond ik indrukwekkender.

Nog later uit te werken:

  • Waarover ik praat, als ik over hardlopen praat (Haruki Murakami)
  • Running with the mind of meditation (Sakyong Mipham)
  • Eenzame uren (Jolanda Linschooten)
  • Los (Diederik van Hoogstraten)
  • Verademing (Bram Bakker, Koen de Jong)